Endometrioza, a gluten
Dieta

Endometrioza, a gluten

Podwójna miesiączka – tak inaczej określa się problem endometriozy u kobiet. Nic dziwnego, bowiem wiąże się nie tylko bardziej obfitym krwawieniem w czasie menstruacji, ale i większymi dolegliwościami bólowymi. Jeszcze innym problemem jest kwestia tolerancji glutenu. W związku z tym postanowiliśmy powiedzieć nieco więcej na temat faktycznego wpływu glutenu na tę dolegliwość.

Problem z glutenem coraz bardziej powszechny

Nietolerancje glutenu inaczej określa się jako Celiakię. Objawia się tym, że w przy przyjmowaniu produktów zawierających gluten choremu towarzyszą dolegliwości bólowe. Sama choroba gromadzi się przede wszystkim w jelicie cienkim. Sama przyczyna choroby może tyczyć się uwarunkowań genetycznych, jak i czynników środowiskowych. Często też jest objawem przyjmowania zbyt wielu pokarmów zawierających duże ilości glutenu. Istnieją przypadki, gdzie brak tolerancji na gluten zanika wraz z wiekiem. W wielu przypadkach jednak problem pozostaje także w dojrzałym wieku. Nietolerancji glutenu niestety nie można całkowicie wyleczyć. Poprzez systematyczną dietę jednak można z tą chorobą żyć całkowicie normalnie.

Gluten niewskazany także przy endometriozie

Wyżej powiedzieliśmy sobie o osobach cierpiących na konkretną nietolerancje glutenu. W przypadku kobiet, które nie mają tego problemu, a muszą walczyć z problemem endometriozy również odradza się spożywanie produktów z wysoką zawartością glutenu. Przede wszystkim składnik ten pogłębia uciążliwe dolegliwości związane z samą endometriozą.

Zatem czego nie jeść przy endometriozie?

Tu należy wspomnieć o tym, że oprócz samych produktów zawierających gluten przy endometriozie istotna jest też odpowiednia dieta, a zatem warto wspomnieć głównie o produktach, których warto unikać przy tej dolegliwości. Na pierwszy plan wychodzi czerwone mięso, które zwiększa ryzyko zachorowania na endometriozę aż o 80%! Kolejny produkt to cukier rafinowany, który nie tylko zakwasza organizm, ale i tworzy naturalne środowisko do rozwoju grzybów w organizmie. Robiąc zakupy w supermarkecie warto zwrócić uwagę, czy kupowane przez Ciebie produkty nie zawierają dodatkowych, sztucznych konserwantów.

Kobiety, które cierpią przez endometriozę często podkreślają bolesne miesiączki. Chcąc zredukować te dolegliwości warto wyeliminować produkty zawierające pszenice. Produkty z zawartością soi zmniejszają podatność wchłaniania do organizmu takich właściwości jak: magnez, żelazo, czy cynk. W przypadku Endometriozy zaleca się też maksymalne ograniczenie produktów mlecznych. Jak w wielu przypadkach tak i przy Endometriozie zaleca się ograniczenie kofeiny i alkoholu.

Co warto włączyć do menu?

Powiedzieliśmy sobie o produktach, które warto wykluczyć przy endometriozie. Teraz warto powiedzieć o tym co warto dodać do jadłospisu. W przypadku produktów, które nie zawierają glutenu są to m.in. ryż, kukurydza, gryka, tapioka, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, czy suszone owoce. Wyżej wspomnieliśmy o eliminacji produktów mięsnych, czy białkowych. W tym wypadku wystarczy sprawdzić, czy nie zawierają glutenu, jeśli nie, wówczas spokojnie można je przyjmować.

2 thoughts on “Endometrioza, a gluten

  1. Ok. 180 mln kobiet na świecie choruje na endometriozę To prawie połowa chorych na cukrzycę. Statystyki mówią, że od wykrycia endometriozy mija nawet 10 lat, chorych kobiet może być znacznie więcej. To nie tylko choroba powiązana z niepłodnością ale i paskudnym bólem, często porównywalnym z porodem. Wiąże się z tym również depresja, problemy z cyklem miesiączkowym a czasami konieczność wycięcia macicy. Wiele kobiet jest zupełnie bezradnych, ponieważ zdarza się, że w poradniach nie są traktowane poważnie, lub odpowiednio zdiagnozowane. https://vita24.life/blog/33_endopanna-zwalcz-bol.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.