Złoty środek czyli dieta i cheat day
Dieta

W co pakować jedzenie? O szkodliwości plastiku

Dylemat odnośnie do tego, w co pakować jedzenie, ma wielu z nas. Zależy nam bowiem na tym, aby posiłki jak najdłużej były świeże i zdrowe. Przybliżymy więc nieco temat opakowań na pokarm.

Bezpieczne pudełka na żywność

Wybierając idealnie opakowanie na jedzenie, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jedną z nich jest jego ekologiczność, a więc możliwość poddania go recyklingowi. Ważne, aby pudełko mogło być potem przetworzone albo ponownie wykorzystane. Sprzyja to środowisku, które jest pełne od śmieci, rozkładających się w naturze przez setki lat.

Poza tym pudełka powinny chronić jedzenie i sprawić, że wytrzyma ona dłużej w naszej lodówce niż normalnie. Nie powinno więc przepuszczać promieni UV ani wchodzić w reakcje chemiczne z wędliną, owocami, jogurtem i wieloma innymi produktami.

Właśnie dlatego dobrym wyborem jest zwykłe szkło. Po jego opróżnieniu można bez problemu zwrócić butelkę, która zostanie wykorzystana ponownie. Co więcej, jego produkcja również nie jest mocno szkodliwa dla środowiska, podobnie jak produkcja pudełek z nadrukiem (z cz. výroba krabic s potiskem), o ile są one wykonane z papieru czy tektury. Widzisz też więc, że pudełko na jedzenie nie musi być nudne, aby było ekologiczne.

Szkodliwy plastik i nie tylko

Najgorszym wyborem opakowania, które może służyć do ochrony żywności, jest plastik. Zawiera on w sobie formaldehyd, który jest rakotwórczy i śladowo może przenikać do posiłków. Oprócz tego możesz w nim również znaleźć bisfenol, który zaburza gospodarkę hormonalną organizmu. Konsekwencją jego obecności jest otyłość, wczesne dojrzewanie czy cukrzyca. Plastik rozkłada się też w środowisku przez setki lat, a równie szkodliwa jest jego sama produkcja.

Pudełek z nadrukiem oraz bez niego, białych bądź kolorowych, których również powinniśmy unikać za wszelką cenę, nie musimy szukać daleko. Chodzi o styropian. Styren rozpuszcza się bowiem w tłuszczu i może swobodnie przenikać do organizmu człowieka. Co więcej, rozkłada się w środowisku około 500 lat. Dobrze więc z niego zrezygnować i zwrócić się w kierunku szkła oraz papieru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.