Biała herbata - czym jest, właściwości, parzenie
Medycyna naturalna

Biała herbata – czym jest, właściwości, parzenie

Coraz bardziej popularna, niegdyś podawana tylko rodzinie królewskiej, nazywana „eliksirem młodości”, uważana za najzdrowszy napój na świecie. Można by tak wymieniać bez końca. To jest właśnie biała herbata, której picie niesie ze sobą sporo korzyść dla naszego zdrowia.

Czym jest biała herbata?

Czym jest biała herbata?

Jeżeli jeszcze nic o niej nie słyszałaś to zapoznaj się z poniższym artykułem. Zagłębisz się w jej historię, sposób powstawania, co powoduje, że jest tak niezwykła, dowiesz się o wszystkich jej odmianach, jak ją parzyć, aby otrzymała swój delikatny smak.

 

Historia białej herbatyHistoria białej herbaty

Biała herbata została odkryta podczas dynastii Song w Chinach między 960 a 1279 rokiem. Początkowo mogła być tylko spożywana przez cesarza Chin i jego dwór. Zwykli ludzie mieli całkowity zakaz picia tej herbaty.

Nawet gdy została udostępniona zwykłym ludziom była mało popularna. Było to spowodowane tym, że była bardzo droga i mało dostępna. Dopiero w XIX wieku, gdy herbata była produkowana na większą skalę zyskała swoją popularność na zachodzie. Była ona podawana głównie wyższej klasie społecznej.

Aktualnie jest ona dostępna w Polsce, ale tylko w wyspecjalizowanych sklepach z herbatą. Najłatwiej ją dostać ją w sklepach internetowych. Cena nadal jest bardzo wysoka za 100g tej herbaty musimy zapłacić nawet 54 zł.

Jak powstaje biała herbata?
Biała herbata powstaje z tego krzewu co czerwona, zielona, czy czarna jest to Camellia sinensis. Zbierana jest w prowincji Fujian w Chinach. Wykonywane jest to wczesną wiosną, gdy liście są jeszcze zwinięte w pączki. Są owinięte jedwabistą nicią. Od tego powstała nazwa tej herbaty. Są zbierane przez kobiety, które zakładają specjalne jedwabne rękawiczki każdego dnia są zmieniane. Zebrane pączki są poddawane procesowi więdnięcia i suszenia. To właśnie dzięki temu utrzymują swoje niezwykłe właściwości zdrowotne.

Biała herbata - odmiany

Biała herbata – odmiany

Silver Needle – jest to najwyższej jakości gatunek białej herbaty z Chin. Składa się ona głównie z pączków, które są owiane biało-srebrzystą nicią. Zbiór odbywa się wczesną wiosną. Pączki są dokładnie wyselekcjonowane. To jej przypisuje się najsilniejsze działanie zdrowotne. Jej napar jest prawie bezbarwny i ma lekko słodki smak.

White Peony – Jest na drugim miejscu pod względem właściwości białej herbaty. Jest pokryta srebrzystym puchem. Powstaje z tego samego krzewu co Silver Needle. Jej napar jest ciemniejszy i ma bardziej wyrazisty smak niż „Srebrzysta igła”.

Long Life Eyebrow – Jest najbardziej rozpowszechniona wśród białych herbat. Możemy ją znaleźć na półkach Supermarketów. Ma mniej właściwości zdrowotnych niż dwie powyższe. Powstaje z liści pozostałych z White Peony, Silver Needle.

Song Yang – to odmiana białej herbaty, która jest zbierana w prowincji Zhejiang. Obliczono, że trzech tysięcy powstaje około 500 g białej herbaty. Ma podobny smak do White Peony, ale jej smak jest bardziej delikatny.

Snowbud – To bardzo lekka herbata jest doskonałym wprowadzeniem do świata białej herbaty. Uprawiana jest w prowincji Fujian. Jej smak jest niezwykle delikatny przypomina prażone ziarno.

Biała herbata - właściwości

Biała herbata – właściwości

Biała herbata zawiera bardzo duże ilości przeciwutleniaczy kilkukrotnie więcej niż pozostałe herbaty, które neutralizują wolne rodniki w komórkach. Działają one nie korzystnie na nasze zdrowie powodują starzenie się skóry, zwiększają możliwość wystąpienia chorób nowotworowych i układu krążenia. Dzięki spożywaniu białej herbaty możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych powikłań wywołanych wolnymi rodnikami.

Biała herbata zawiera nie wielkie ilości kofeiny. To sprawia, że wypicie jej wzmaga naszą koncentrację i pobudza nasz do dalszej pracy.

Zawiera ona fluor, który ma silne właściwości antybakteryjne i jest składnikiem każdej pasty do zębów. Oczywiście nie są to duże ilości, ale mają one dobry wpływ na zdrowie naszej jamy ustnej. Może zlikwidować nie przyjemny zapach z ust.

Zwiększa ona tempo metabolizmu, co oznacza, że kalorie są spalane szybciej. Może mieć zastosowanie podczas diety, lub możesz ją zastąpić napojami gazowanymi.

Badania pokazały, że osoby pijące regularnie białą herbatę miały większą gęstość kości, niż nie pijące. Może mieć wpływ korzystny na osoby, które mają osteoporozę , lub zapalenie stawów.

Jest naturalnym zabójcą bakterii i wirusów. Zapewnia ochronę przed przeziębieniem , grypą i może załagodzić objawy zakażenia wirusem HIV.

Biała herbata - parzenie

Biała herbata – parzenie

Sposób parzenia białej herbaty nie jest skomplikowany. Jednak nie zastosowanie się do podstawowych zaleceń spowoduje, że herbata będzie miała gorszy smak. Najważniejszym punktem jest woda, która nie może być zbyt twarda, czyli nie powinna zawierać dużej ilości wapnia i magnezu. Jeżeli wiesz, że woda w twoje okolicy nie należy do najlepszy trzeba będzie zastosować filtr. Pamiętaj, że wodę zawsze musi być świeża. Nie może stać kilka dni w czajniku.

Drugim ważnym elementem parzenia białej herbaty jest temperatura wody. Nie może ona być zbyt wysoka bo może zniszczyć jej delikatny smak. Idealna temperatura to od 75 do 85 C. Najlepiej zagotować wodę i pozostawić ją na 10 minut, a następnie zalać.

Ilość herbaty na jedną filiżankę zależy od kwestii gustu. Najbardziej popularne jest podawanie 1 łyżeczki na filiżankę można więcej. Czas parzenia jest zależny od rodzaju białej herbaty. Przeważnie jest to od 2 do 3 minut. Możemy ją zaparzyć 3 razy. Czas parzenia za każdym razem powinien się wydłużyć.

Jeżeli zastosujesz się do powyższych informacji to odkryjesz na nowo smak białej herbaty. Już nigdy nie wrócisz do swoich starych nawyków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.