Na jedzenie zdrowo decyduje się coraz więcej osób. Zakupy nie są już robione nieświadomie, a konsumenci czytają etykiety, żeby kupować produkty naturalne, bez dodatku chemii. Ale zdrowie jedzenie to nie tylko odpowiednia dieta.
Pierwsze kroki do zdrowia
Trudno jest zmienić nawyki żywieniowe, które miało się przez kilka lat. Właśnie dlatego przejście na dietę wiąże się z mnóstwem przeszkód, słabą wolą oraz wymówkami. Zmiana swojego jadłospisu powinna być więc procesem, a nie przeskokiem, aby osiągnąć pożądane efekty. Zacznij zatem od odstawienia napojów słodzonych i przestaw się na wodę. Jeżeli będziesz pić co najmniej 2l dziennie, Twój organizm się oczyści i będzie dobrze funkcjonował.
Drugi dobry krok to odstawienie słodyczy, ciasteczek, żelków, chipsów czy fast foodów. Brzmi to prosto, ale w rzeczywistości jest bardzo trudne. Chodzi bowiem o nasz nawyk podjadania między posiłkami. Dużo prościej jest sięgnąć po batonika niż garść orzechów lub świeżą marchew.
Obróbka jedzenia
Jeśli chcesz pójść dalej, zmień sposób obróbki swoich posiłków. Porzuć smażenie i patelnię, bo dla Twojego zdrowia nie ma nic gorszego. Zamiast tego gotuj na parze, kup parowar lub częściej korzystaj z piekarnika. W ten sposób unikniesz szkodliwych tłuszczy i popracujesz nad swoją sylwetką.
Dobrym pomysłem jest również kupno patelni grillowej. Jej atutem jest to, że nie musisz dodawać oleju ani masła, żeby coś na niej przyrządzić. Wystarczy, że położysz na niej kawałek łososia, kurczaka czy wieprzowiny i przyrumienisz mięso z każdej strony.
Kartony do wysyłki, papier, szkło i wiele innych
Życie zdrowo to jednak nie tylko dieta, ale też troska o środowisko, które Cię otacza. W tym celu warto zastanowić się również nad tym, w czym jesz i transportujesz swoje posiłki. Nie ma bowiem nic gorszego od plastiku, który rozkłada się naturze przez setki lat i przenika do pożywienia, czyniąc je szkodliwym. Dlatego zdecydowanie lepszym wyborem jest tektura. Zauważ, że nawet firmy z kateringiem dietetycznym postawiły na kartony do wysyłki (j. niem. versandkartons), rezygnując z plastiku.
Tektura oraz szkło łatwo poddają się recyklingowi, nie wchodzą w reakcję chemiczną z jedzeniem i ułatwiają transportować posiłki.