Styl życia współczesnego człowieka nie napawa optymizmem. Owszem, wielu ludzi stawia na aktywność fizyczną, ale też wielu ludzi zbyt wiele czasu poświęca na pracę zawodową. Wiąże się to z tym, że nie mają oni czasu na przygotowywanie dla siebie odpowiednich posiłków.
Korzystając w dużej mierze z posiłków zamawianych w restauracjach, zamawianych telefonicznie z dostawą do domu czy też po prostu posilając się fast foodami, osoby te nie dbają właściwie o swoje zdrowie. Częste spożywanie fast foodów przyczynia się do pogłębienia zjawiska nadwagi oraz otyłości. Przyczynia się ponadto również do zwiększenia zjawiska chorób związanych z układem krążenia oraz sercem. Ten pierwszy problem dotyczy aż 50% kobiet oraz 60% mężczyzn w naszym kraju.
Sposób na zdrowe jedzenie
Nie mając czasu na to, aby móc przygotowywać zdrowe posiłki, można zdecydować się na catering dietetyczny. Jest to zjawisko coraz bardziej popularne w naszym kraju, na które mamy coraz większe zapotrzebowanie. Można oczywiście zdecydować się na zamawianie dietetycznych posiłków w formie tak zwanej diety pudełkowej do domu czy też do pracy. Prowadząc swój własny biznes, można także zdecydować się samemu na otwarcie cateringu dietetycznego, jako części własnego przedsiębiorstwa.
Jak założyć catering dietetyczny?
Założenie takiej formy działalności nie wymaga zbyt wielu nakładów. Elementem koniecznym na pewno jest posiadanie specjalnego lokalu, w którym będzie można przygotowywać posiłki. Nie są to zwykłe posiłki, ale dietetyczne, o określonej ilości kalorii oraz określonej wartości odżywczej. Tym samym istotnym elementem jest zatrudnienie nie tylko kucharzy oraz osób rozwożących posiłki, ale także dietetyka. To w kontakcie z tą osobą klienci będą zgłaszać swoje konkretne zapotrzebowanie. Catering dietetyczny może mieć zróżnicowane formy. Może być do dieta kopenhaska, dieta 1000 kalorii czy też inne rodzaje diet. Oczywiście przed rozpoczęciem działalności potrzeba jest uzyskania zgody Sanepidu.
Zapotrzebowanie na catering dietetyczny
Nie ulega wątpliwości, że zapotrzebowanie na catering dietetyczny zwany także dietą pudełkową jest bardzo duże. Chcąc otworzyć taką działalność, należy zadbać o odpowiedni samochód, którym posiłki będą rozwożone do klientów. Zadbać należy także o odpowiednie niestandardowe opakowania kartonowe. To najbardziej praktyczne rozwiązanie, ponieważ:
- – cena takich opakowań nie jest wysoka
- – zachowują one wysoką temperaturę przygotowanych posiłków przez dłuższy czas
- – są ekologiczne
- – są bardzo praktyczne, wszelkie posiłki mieszczą się do nich bez problemów
Prowadząc catering dietetyczny należy pamiętać o zróżnicowaniu owych opakowań (z ang. custom boxes) w zależności od składanych przez klientów zamówień. Posiłki powinny być możliwe do ewentualnego podgrzania, ponieważ z reguły są one dostarczane do klienta raz w ciągu dnia. Mowa jest o wszystkich pięciu posiłkach – każde w odrębnym opakowaniu.
Dieta pudełkowa święci swoje pięć minut i tym samym jest to bardzo dobry pomysł na to, aby zadbać także o dobrą jakość posiłków spożywanych przez siebie samego.