Dzisiaj należy podkreślić fakt, że dieta przygotowana zgodnie z oryginalną chińską recepturą powinna być lekka i czysta, a jednocześnie przystosowana do właściwej osoby. Warto nadmienić, że wspomniana tradycyjna medycyna chińska odżywianie powstała kilka tysięcy lat temu a najlepiej opisali ją taoiści, których uznaje się za prekursorów zdrowego odżywiania. Podstawowe zasady, na jakich dzisiaj opiera się to założenie, mówią o spożywaniu jedynie prawdziwej żywności. Oznacza to, że jeśli chcemy zachować zdrowie oraz siły witalne powinniśmy spożywać tylko naturalne jedzenie bez sztucznych składników. Warto zauważyć, że sztuczna żywność jest trudna w trawieniu i wpływa negatywnie na nasz organizm, zwłaszcza jeśli przyjmujemy jej większe ilości.
Co jest szkodliwe?
Dzisiaj do takich szkodliwych produktów spożywczych zaliczamy chemiczne konserwanty zarówno smakowe, jak i zapachowe z dopiskiem E 500. Pamiętajmy, że to nie jest żywność. Mówimy o w pełni sztucznych składnikach, które pozwalają nam w późniejszym czasie zachorować na poważne choroby. Właśnie dlatego powinniśmy sięgać po żywność naturalną przetwarzaną tradycyjnie bez sztucznych składników czy barwników. Tradycyjna medycyna chińska odżywianie mówi wyraźnie, że powinniśmy unikać żywności, która powoduje zachwianie równowagi żołądka, jak i całego organizmu. To właśnie starożytni taoiści wykorzystywali ekologię i ochronę przyrody po to, aby żywność była w całości naturalna.
Tylko żywność powstająca w przyrodzie może być drogocenna i odpowiednio wykorzystana bez niszczenia środowiska naturalnego. Nowoczesna dieta chińska prawie w całości oparta jest na zbożach. Jest to jednocześnie postawa zbilansowanej diety. Zboża mają konkretną zaletę, pozwalają nam na dostarczenie do organizmu wiele energii, co daje nam więcej siły, na codzienne czynności. Warto jednak zauważyć, że dawniej taoiści byli bardziej radykalni i w swojej diecie nie dopuszczali nawet ziaren zbóż. Według ich wierzeń traktowali zboża jako źródło najpoważniejszych chorób. Na szczęście istnieje wiele różnych koncepcji na temat właściwego stylu życia i diety a każdy sposób należy dopasować do danego człowieka indywidualnie.
Warzywa i korzonki
Można jednak z całą pewnością stwierdzić, że warzywa, korzonki, nasiona czy orzechy to najbardziej naturalna żywność zdrowsza niż wszelakiego rodzaju zboża. Zwłaszcza że dzisiaj hodowane zboża są opłacalne ekonomicznie, ale nie przekłada się to na korzyści zdrowotne. Tradycyjna medycyna chińska odżywianie wspomina o żywiołach, które charakteryzują dane składniki w naszej diecie. Każdy z tych poszczególnych składników powinien pojawić się w naszej diecie po to, abyśmy byli w stanie zachować równowagę naszego ciała. To bardzo ważne, ponieważ w ten sposób jesteśmy w stanie stworzyć dla siebie naprawdę uniwersalną dietę. Naturalne produkty mogą, nadać się nam do wielu rzeczy, a co najważniejsze tego typu składniki, nie posiadają w sobie żadnych konserwantów, pod warunkiem, że stosowaliśmy naturalną metodę przetwarzania.