Stres jest problemem dominującym w obecnej rzeczywistości. Towarzyszy nam już od najmłodszych lat aż do późnej starości. Jedni radzą sobie z nim lepiej, inni gorzej, niemniej jednak jest on obecny w życiu każdego z nas. Okazuje się, że sami możemy sobie pomóc w walce ze stresem, stosując odpowiednią dietę.
Jaką dietę zastosować?
Jej podstawą są produkty bogate w witaminę B, cynk, tryptofan czy cynk. Szczególne znaczenie w walce ze stresem przypisuje się witaminom z grupy B, gdyż pozytywnie wpływają one na system nerwowy, wzmacniając go i regenerując. Regulują one wzrost komórek nerwowych, co z kolei zapobiega depresji, dodaje energii, łagodzi stany lękowe. Jej bogate pokłady możemy znaleźć w brokułach, awokado, kapuście, fasoli, kaszach, pestkach słonecznika, rybach i drobiu. Zapotrzebowanie na witaminy z grupy B pokrywa zbilansowana i urozmaicona dieta. Na układ nerwowy i pracę mózgu pozytywnie wpływa również magnez. Jest od niego ściśle uzależniony dopływ energii do naszych szarych komórek. Poprawia on również procesy myślenia, pamięć, a przede wszystkim uspokaja. Magnezu możemy szukać w bananach, szpinaku, fasoli, orzechach, czekoladzie czy żółtym serze.
Walka ze stresem
W walce ze stresem ważne jest też utrzymanie poziomu glukozy. Nie można również pomijać cynku, który reguluje produkcję wielu enzymów i hormonów, których zadaniem jest między innymi kontrolowanie sytemu nerwowego. Świetnie wzmacnia system nerwowy, przez co bezapelacyjnie pomaga w niwelowaniu stresu. Dostarczymy go do organizmu spożywając owoce morza czy kiełki pszenicy.