zioła szwedzkie
Medycyna naturalna

Zioła szwedzkie i ich zalety

Szwedzkie zioła są znane z unikalnych właściwości zdrowotnych. Wielu osobom pomagają przezwyciężyć wiele przykrych dolegliwości, od kaca czy zawrotów głowy, przez obrzęki i przeróżne bóle jak również stany zapalne, gorączkę, anginę, przeróżne rany, dolegliwości żołądka, zmiany skórne, odmrożenia czy oparzenia. Jest to mieszanka unikalna jedenastu substancji oraz lekarstwo Marii Treben.

Historia ziół

Zioła te w oryginale są napisane w siedemnastym wieku przez szwedzkiego lekarza Klausa Samsta, który dzięki tym substancjom dożył trzeba zaznaczyć w dobrym zdrowiu, bo to ważne wieku stu czterech lat. I co ważne umarł podczas konnego wypadku. Po jego śmierci zioła te zostały zapomniane, odeszły na bok, powróciły jednak do łask w latach siedemdziesiątych dwudziestego wieku. Zioła te można znaleźć w formie nalewek jak i suchych mieszanek, które w połączeniu (zalaniu) z alkoholem tworzą płyn leczniczy. Nalewkę profilaktycznie można pić raz bądź dwa razy dziennie, a gdy mamy różne dolegliwości częściej. Zioła te warto posiadać w swojej domowej apteczce.

Co wchodzi w skład ziół?

W skład szwedzkich ziół wchodzą: mirra – pięć gram – ma działanie antybakteryjne, odkażające i przeciwgrzybiczne. Stosuje się ją na wszelkie rany, choroby skórne takie jak trądzik oraz pomaga zmniejszyć stres; aloes – dziesięć gram – działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo a także bakteriobójczo. Wzmacnia również odporność; kamfora – dziesięć gram – stosuje się ją zazwyczaj podczas zapalenia oskrzeli, zapaleniu przyzębia, w leczeniu astmy czy zapaleniu mięśni. Spełnia swoją funkcję również przy chorobach reumatycznych; kurkuma – dziesięć gram – charakteryzuje się antyoksydacyjnymi i przeciwzapalnymi właściwościami. Działa oczyszczająco oraz żółciopędnie. Stosuje się ją również przy ma się ospę wietrzną, przy kłopotach z pokarmowym układem, przy zapaleniu spojówek czy też przy problemach z wątrobą; szafran – dwie dziesiąte grama – jest to naturalny regulator tętniczego ciśnienia.

Najważniejszy szafran

Szafran obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Można go także stosować jeśli właściwości cennych, na przykład ma działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, żółciopędne, moczopędne, a także odtruwające. Zwalcza też dobrze wzdęcia, jak i zaparcia i gazy. Ma zastosowanie również przy wczesnej cukrzycy; rabarbar – dziesięć gram – charakterystyczne dla niego jest działanie przeciwbólowe. Stosowany jest także przy chorobie wrzodowej. Zwalcza również zapalne stany skóry; korzeń arcydzięgla – dziesięć gram – pobudza do wytwarzania trawiennych enzymów, a także żołądkowego soku. Radzi sobie podczas bezsenności oraz gdy jesteśmy pobudzeni jak również nerwowi. Redukuje bóle przy chorobach reumatycznych; teriak – czyli driakiew – dziesięć gram – wzmacnia naszą odporność. Ma także przeciwbólowe działanie. Obniża skutecznie również temperaturę ciała gdy jest podwyższona, ale działa również wyciszająco i uspokajająco; ziele dziewięćsiłu – pięć gram – charakteryzuje go działanie moczopędne, napotne, żółciopędne jak i antybakteryjne. Stosuje się go przy ranach, które się trudno i powoli goją. Korzystnie również wpływa na pokarmowy układ i pobudza trawienie.chcemy poprawić pracę swojego układu odpornościowego; liść senesu – dziesięć gram – zioło to wspomaga perystaltykę narządów wewnętrznych – jelit.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.