W kuchni nie liczy się stosowanie skomplikowanych przepisów. Bardziej zależy nam, na odpowiednim komponowaniu, co jest wielką sztuką. Kompozycja nie składa się tylko i wyłącznie z samego doboru składników, ale najważniejszym elementem jest zawsze właściwa kolejność, w której potrawy lądują do garnka. Dieta 5 przemian zasady pozwala nam zobaczyć, że pewne składniki mogą być zharmonizowane, pod kątem energetycznym, co przekłada się na ich zdrowy i smaczny smak, który jest w stanie poprawić samopoczucie. Dzisiaj podobną alchemię stosuje się w tradycyjnej kuchni pięciu przemian.
Dla osób nieobeznanych z tematem nie jest to nic szczególnie skomplikowanego. Dieta 5 przemian zasady to przede wszystkim gotowanie według konkretnej koncepcji, która nie kosztuje nas drożej od naszego codziennego kucharzenia. Nie jest to też szczególnie trudne, jeśli poznamy zasadę działania i poszczególne żywioły i nauczymy się je odnajdywać w naszej kuchni. Całość skupia się przecież na prostych produktach, które dobrze znamy i codziennie wykorzystujemy w kuchni.
Prawo natury
Dieta 5 przemian zasady odnosi się, do ważnego elementu tradycyjnej medycy chińskiej a swoje korzenie, ma to w filozofii taoistycznej. Osoby te wierzyły, że człowiek jest, bezpośrednią częścią natury, co oznacza, że w pełni podlega jej prawom. W naturze pory roku zostały odpowiednio oznaczone przez żywioły, które miały oznaczać przemiany. Wymienia się w tym Drewno, Ogień, Ziemia, Metal Woda a żywiołom podporządkowane są smaki kwaśny, gorzki, słodki, ostry i słony. Sztuką gotowania jest więc, wykorzystanie konkretnych produktów w danej kolejności a całość działania, opiera się na tak zwanym kole pięciu przemian.
Warto zauważyć, że powyższa dieta opiera się w dużym stopniu na wykorzystaniu energetycznym organizmu. Dieta 5 przemian zasady to głównie diagnostyka motyw, który bardzo często występuje w medycynie chińskiej i polega na leczeniu określonych narządów. Gdy dany organ osiąga, maksimum energetyczne, jest w stanie pracować najbardziej wydajnie, podczas całego dnia. Według chińczyków pory te wyglądają następująco:
Jelito grube 5 a 7 rano
żołądek 7 a 9
śledziona 9 a 11
jelito cienkie 13 a 15
Umiejętność analizy
Jeśli dobrze przeanalizujemy, rozkład dnia wychodzi, że zawsze najważniejsze jest śniadanie spożywane pomiędzy godziną 7 a 9. Śniadanie powinniśmy zawsze przygotowywać sami według odpowiedniej receptury. Pod koniec dnia żołądek nie ma, już takich wysokich wartości energetycznych, dlatego też powinniśmy jeść lekko i stosunkowo wcześnie w ten sposób odciążamy układ pokarmowy, przez co nie występuje zaburzenie snu, co wpływa pozytywnie na regenerację całego organizmu człowieka.
Dieta 5 przemian zasady to podstawowe prawa, które powinniśmy przestrzegać. Najlepiej rozpoczynać dzień od filiżanki gorącej wody. Wpływa to między innymi na pobudzenie trawienia, a także usuwamy w ten sposób nadmiar płynów z całego organizmu. Dla efektu możemy dodać kilka kropli cytrynu lub łyżeczkę miodu. Pamiętajmy, że posiłki muszą być dostosowane do panującej pory roku.