Endometrioza to problem, który powoduje nie tylko bolesne miesiączki, ale i szereg wielu innych, poważniejszych dolegliwości. Kobiety mogą mieć znaczny problem z zajściem w ciąże, czy obfite krwawienie.Jak się okazuje ogromnie ważna przy Endometriozie jest odpowiednia dieta. Znaczącą rolę może tu odegrać m.in. dieta bezglutenowa. A jaki jest faktyczny wpływ glutenu na Endometriozę?
Celiakia – co to jest?
Celiakia to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym polegająca na nietolerancji produktów zawierających gluten (głównie zbożowych). Najczęstszym objawem jest ból brzucha, często występują również wymioty oraz naprzemienne biegunki i zaparcia. Może również dochodzić do skurczu mięśni, osłabienia, dezorientacji. Pytanie – skąd bierze się ten problem? Powodem mogą być uwarunkowania genetyczne, jak i różnego rodzaju czynniki środowiskowe. Choroba może ujawnić się w każdym wieku, obecnie najczęściej diagnozowana jest u kobiet w wieku 30-50 lat.Problemu nie można wyleczyć, a jedynie poprzez odpowiednią (bezglutenową) dietę wyeliminować jej przykre objawy.
Endometrioza a gluten
Problem nietolerancji glutenu to jedna kwestia. Jeszcze inną kwestią jest fakt, że przy wyżej wspomnianej Endometriozie również odradza się spożywanie produktów z zawartością glutenu. Ma to związek przede wszystkim z tym, że pogłębiają się bolesne objawy związane z tą dolegliwością.
Produkty, które warto wyeliminować
W tym wypadku chodzi nie tylko o produkty bezglutenowe, ale i inne punkty diety o których warto pamiętać. Aż trudno uwierzyć, ale spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na Endometriozę aż o 80%! W przypadku Endometriozy ważne jest, by nie dopuścić do zakwaszenia organizmu, a także pojawienia się szkodliwych toksyn w organizmie. W tym wypadku warto więc unikać cukru rafinowanego. Eliminując produkty zawierające pszenicę zmniejszasz dolegliwości bólowe w czasie miesiączki. Warto też wprowadzić do swojego jadłospisu produkty zawierające soję, gdyż dzięki nim takie wartości jak: magnez, żelazo, czy cynk lepiej wchłaniane są przez organizm.
Co zatem warto jeść?
W przypadku diety przy Endometriozie ważne są nie tylko produkty, których należy unikać, ale i te, które zdecydowanie warto włączyć do jadłospisu. Produkty nie zawierające gluten . ryż, kukurydza, gryka, tapioka, rośliny strączkowe, owoce, warzywa, a także suszone owoce. Przy nietolerancji dla gluten często odradza się produkty mięsne, a także te z zawartością białka. Mimo rosnącej popularności różnego rodzaju diet, wielu ludziom trudno wyobrazić sobie życie bez tego typu produktów. Co ważne jest możliwość ich spożywania, ważne jednak, by zwrócić uwagę na zawartość glutenu. Stąd zalecane dokładne czytanie etykiet produktów kupowanych przede wszystkim w supermarketach.
Endometrioza – to da się leczyć
Jak wyżej zostało wspomniane przy Endometriozie dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Co więcej może nie tylko zlikwidować nieprzyjemne objawy, ale i skutecznie wyeliminować cały problem. Tym samym kobiety nie muszą borykać się już nie tylko z bolesnymi miesiączkami, ale i koniecznością kolejnych zabiegów chirurgicznych, czy leczenia farmakologicznego.