Dieta

Gotowanie według pięciu przemian

Gotowanie według pięciu przemian to przede wszystkim odpowiednie wykorzystanie chińskiej filozofii. Filozofia ta liczy już ponad 5 tysięcy lat i powstała dzięki dokładnej analizie natury a odpowiednim dowodem na to jest księga przemian w Yi Jing co uznaje się za jedno z najstarszych dzieł filozoficznych, jakie przetrwało tysiąclecia. Zbiór odpowiednich praw to pamiątka po starożytnych chinach, z której wypływa bardzo ważna nauka, która jest aktualna do dzisiaj. Gotowanie według pięciu przemian to przede wszystkim prawdziwa wiedza o ludzkim życiu, która pozwala nam odpowiedzieć na najważniejsze pytania. Księga Przemian to nie jest książka kucharska, nie znajdziemy tam więc przepisów kulinarnych. Zamiast tego w środku znajdziemy bardzo wiele praw filozoficznych, które pozwalają nam na nowo zrozumieć system wartości, jaki występuje w naszym środowisku naturalnym. Wszystkie te prawa z powodzeniem odnoszą się dzisiaj do naszego codziennego życia.

Chińczycy byli pierwsi

To właśnie dlatego Chińczycy od tysiącleci stosują Księgę Przemian w praktyce, co pozwala im gotować zdrowe posiłki, a także bezpośrednio wykorzystać zawartą tam wiedzę w leczeniu ludzi. Zakres wiedzy jednak jeszcze większy, ponieważ odnosi się to do wielu innych dziedzin życia takich jak sztuki walki, budowie architektury oraz do wielu innych ważnych rzeczy. Tradycyjna medycyna chińska pozwala nam w naturalny sposób na odnalezienie harmonii i równowagi co jednocześnie sprzyja poprawie stanu naszego zdrowia. Najważniejszym punktem związanym z Księgą Przemian jest Yin i Yang. To właśnie na tym opiera się dziś gotowanie według pięciu przemian. To właśnie dzięki tym dwóm siłom można zachować równowagę. Księga Przemian opowiada więc o powtarzających się cyklach w przyrodzie, które mogą trwać dłużej i krócej co ma swoje odniesienie do pór dnia i roku. Piąta przemiana to jednak określony czas, który pojawia się na przełomie lata i jesieni.

Ważna teoria

Teoria ta zakłada, że wszystkie zjawiska występują w przyrodzie na zasadzie odpowiedniej selekcji, co pozwala zauważyć w niektórych zjawiskach podobieństwo. W ten sposób poszczególne składniki Ogień, Ziemia, Metal, Woda, Drzewo muszą wzajemnie po sobie występować, aby dana potrawa w praktyce uzyskała swoje maksimum energetyczne, które zostanie doprowadzone, do odpowiedniego organu, co pozwoli na lepsze trawienie. Każda z przemian musi nastąpić kolejno po sobie w określonym przedziale czasu, ponieważ tylko wtedy można faktycznie zwiększyć energetyczny potencjał spożywanego posiłku.

Taki cykl odżywczy to nic innego jak gotowanie według pięciu przemian. W restauracjach chińskich wszystkie potrawy są przyrządzane właśnie za pomocą tej konkretnej metody. Chińczycy bardzo mocno wierzą w moc żywiołów oraz w poszczególne smaki, dzięki czemu są oni w stanie przyrządzić najlepsze potrawy, które przy odpowiednim zestawieniu możemy potraktować jako idealną dietę. Trzeba przyznać, że dawni ludzie wiedzieli najlepiej, co może przysłużyć się naszemu organizmowi, dlatego dieta Pięciu Przemian, jest naprawdę skuteczna i łatwa w przyrządzeniu pod warunkiem, że znamy wszystkie podstawowe prawa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *