Kawa pięciu przemian
Dieta

Kawa pięciu przemian

Opierając się na chińskich zasadach, dotyczących Księgi Przemian, możemy dojść, do bardzo ciekawych wniosków. Trzeba przyznać, że reguły odpowiadające za poszczególne właściwości odpowiadają właściwym składnikom czy przyprawom. Jak się okazuje kuchnia pięciu przemian to nie tylko zdrowe potrawy o wysokiej wartości energetycznej, ale także kawa. Kawa według pięciu przemian powinna się charakteryzować podobną zasadą jak w przypadku potraw. W tym stanie również występuje pięć sfer przyporządkowanych według właściwej kolejności. Kawa pięciu przemian wyróżnia się swoim zdrowszym i bardziej wyrazistym smakiem.

Lepsze funkcjonowanie organizmu

Oprócz tego codzienne spożywanie takiego trunku pozwoli nam poprawić działanie jelit, co może działać bardzo stymulująco także na krążenie, zwłaszcza jeśli trunek pijemy rano. Warto zauważyć, że wtedy maksimum energetyczne jest największe, dlatego też kawa pięciu przemian będzie najbardziej skuteczna, potem poziom energii nie będzie już tak wysoki, a co za tym idzie działanie kawy, będzie miało mniejsze znaczenie. W ten sposób kawa pięciu przemian wpływa również na szybszą przemianę materii, co pozwala nam jednocześnie, zyskać więcej sił witalnych potrzebnych w pracy.

Kawa pięciu przemian doskonale nadaje się na mroźne zimowe dni, kiedy potrzebujemy wzmocnić swoją odporność. Tradycyjna kuchnia chińska zaleca tego typu trunek pić z rana i codziennie po to, aby efekt był utrzymany. W praktyce potrzebujemy składniki reprezentujących sferę Ognia, Ziemi, Metalu, Wody i Drewna. Tylko odpowiednia mieszanka składników pozwoli nam uzyskać właściwy biorytm w ciągu dnia. Aby przygotować idealną kawę według Pięciu Przemian, potrzebujemy wodę, cynamon, kardamon lub jeśli nie posiadamy to zamiennie zastosować chilli, goździki, imbir najlepiej świeży, kawałek skórki z cytry, oraz idealna szczypta soli i przynajmniej 2 łyżki niedawno zmielonej kawy.

Wszystkie sfery

W ten uzyskujemy, po jednym składniku z każdej sfery, co pomaga nam przygotować idealną kawę pięciu przemian. Do kawy możemy również dodać nieco miodu, jeśli mamy na to ochotę. Na samym początku należy zagotować wodę wraz z przyprawami, a następnie dodać kawę. Całość gotujemy około 3 minuty i ściągamy z ognia, potem należy chwilę odczekać i ewentualnie dodać miodu. Nie należy dodawać dodatków od razu, ponieważ stracą one swoje właściwości odżywcze, przez co kawa pięciu przemian nie uzyska odpowiedniego smaku.

Kawa nie może być zbyt gorąca, ponieważ dodatek w postaci miodu może stracić swoje właściwości odżywcze właśnie przez wysoką temperaturę. Tak profesjonalnie przygotowana kawa jest już praktycznie gotowa do spożycia. Osoby, które nie lubią fusów czy też pływających reszty przypraw mogą wykorzystać sitko, aby przelać całą zawartość kawy, pozbywając się pływających rzeczy. Wielu osobom jednak to zupełnie nie przeszkadza, więc możemy od razu siąść, do picia naszego ulubionego trunku. Kawa pięciu przemian pozwala nam chronić organizm przed ciężkimi nowotworami. Jeśli będziemy pić ją codziennie zachorowanie na nowotwory żołądka lub jelit będzie aż o połowę mniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.