Praktyczne gotowanie według pięciu przemian
Dieta

Praktyczne gotowanie według pięciu przemian

Praktyczne gotowanie według pięciu przemian polega między innymi na dodawaniu kolejnych po sobie artykułów spożywczych, które występują w kole Pięciu Przemian. Warto zauważyć, że taki schemat powtarza się w przy każdej potrawie niezależnie czy jest to zupa jarzynowa, czy też inna potrawa z warzyw. Praktyczne gotowanie według pięciu przemian rozpoczyna się od przemiany Ognia. Ogień jest tutaj symbolem energii, którą dostarcza nam dane pożywienie i jest w stanie regulować wszystkie procesy trawienne. Żołądek jest pierwszy organem wewnętrznym, który potrzebuje ciepła.

Poszczególne sfery

W Ogniu może znajdować się woda. Aby się tak stało, należy dokonać przemiany a żeby to zrobić, wystarczy jedynie zagotować wodę. Potem do wrzątku dodajemy określone produkty o odpowiednim smaku. Jeśli mówimy o Przemianie Ognia, to musimy stosować potrawy o smaku gorzkim, czyli czerwone buraku lub kaszę gryczaną. Wtedy wrzucamy całość do garnka i czekamy, aż wszystko zacznie wrzeć, dopiero wtedy dochodzimy do trzeciej przemiany, czyli Przemiany Ziemi. Jest to jedna z przemian, która charakteryzuje się słodkawym smakiem.

W Przemianie Ziemi mogą brać udział ziemniaki czy marchewka oaz wiele innych podobnych składników. Praktycznie gotowanie według pięciu przemian to kolejny proces, w którym dochodzi Przemiana Metalu. W tej przemianie pojawiają się składniki spożywcze o ostrym smaku, wśród nich występuje papryka, pietruszka, kapusta i inne suszone przyprawy. Gdy całość zaczyna ponownie wrzeć, dochodzi do pełnej Przemiany Wody. Jest to nic innego jak dodanie wody lub innych podobnych produktów, które w sobie mają energię wody. Może to być czarna fasola, sól morska lub kamienna, lub inne przyprawy i produkty o smaku słonym.

Całość znowu musi zacząć wrzeć, aby przejść do Przemiany Drewna. Drewno symbolizuje, potrawy o smaku kwaśnym może to być cytryna, kiszona kapusta lub też inne przyprawy o kwaskowatym smaku. Gdy całość ostatecznie znowu zacznie wrzeć, całość wraca do Przemiany Ognia i w ten sposób wszystko odbywa się, zgodnie z ruchem zegara, powtarzając się regularnie.

Receptura do wielokrotnego użycia

Tak właśnie prezentuje się praktyczne gotowanie według pięciu przemian. Tak naprawdę nie trzeba kończyć procesu gotowania po przejściu każdego z tych etapów. Całość może powtórzyć naprawdę kilka razy więcej, jeśli mamy odpowiednią ilość czasu. Czas to ważny czynnik, ponieważ tylko wtedy możemy zwiększyć moc energetyczną zupy czy też innej potrawy, którą przyrządzamy. Tak więc całość ma bardzo duże znaczenie. Warto jednak zauważyć, że praktyczne gotowanie według pięciu przemian zaznacza, że po przejściu jednego koła cała potrawa powinna być smaczna i zdrowa dla organizmu człowieka. Siła tego wszystkiego leży w odpowiednim doborze składników to dzięki czemu dana potrawa jest w stanie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Tak przygotowana potrawa wpływa pozytywnie na śledzionę i żołądek, a więc dwa najważniejsze organy związane z procesami trawienia i przyswajania całego pożywienia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *